fbpx
(prepis zvočne datoteke posnetka)

Kako ljudje dosegamo cilje?

Prvi tematski sklop se nanaša na opredelitve NLP. V tem delu želim odgovoriti na vprašanje, kaj to je. Povedal bom, da imamo včasih tudi NLP trenerji težavo razložiti definicijo, kaj točno je NLP. To najlažje spoznamo, če se dotaknemo zgodovine, torej da razumemo, kako je NLP sploh nastal. Potem bomo lažje razumeli vsebino in vse, kar pride v tem paketu – spletnem tečaju. V tem uvodnem delu bi predstavil tudi področja uporabe NLP tehnik in orodij.

1. Kako razložiti kaj je NLP

Na začetku bom podal dve definiciji:

1. NLP proučuje... kako uspešni ljudje dosegajo cilje.
2. NLP je... študij strukture subjektivne izkušnje.

Prva definicija je dokaj razumljiva. Kako uspešni ljudje dosegajo cilje? NLP se ukvarja z vprašanjem, kako uspešni ljudje dosegajo cilje.

Druga definicija, bolj strokovna in bolj specifična. Študij strukture subjektivne izkušnje. Ta definicija je bolj komplicirana. Tisti, ki poznajo NLP, pa že vnaprej vedo, za kaj se gre. V nadaljevanju bom bolj podrobno razložil vse posebnosti.

3. NLP je... nevro + lingvistično + programiranje.

Tretja opredelitev poskuša razložiti te tri besede nevro-lingvistično programiranje.

NEVRO - nevrologija, torej možgani, nevrologija, živčni sistem, zaznavni sistemi;

LINGVISTIČNO - jezik, verbalna in neverbalna komunikacija;

PROGRAMIRANJE - navade, vzorci razmišljanja, čustvovanja, vedenja.

Če poskušam to poenostaviti in enostavno razložiti, bi lahko povedal, da so vse naše navade, naši vzorci vedenja, razmišljanje, čustvovanje rezultat nekih procesov, ki se dogajajo v naših možganih in v naši nevrologiji. Na naše možgane in naše procese, torej na nas in naš proces razmišljanja, čustvovanja pa najlažje vplivamo z jezikom, s komunikacijo.

Torej lahko je to notranji dialog, ko se pogovarjamo sami s sabo. Ko se pa pogovarjamo z drugimi ljudmi, pa s komunikacijo vplivamo drug na drugega. Te tri besede poskušajo zajeti bistvo, kaj vse je zajeto v okviru nevro-lingvističnega programiranja?

2. Kratka zgodovina NLP

Spletni tečaj + PDF gradivo

Celoten program (vsi posnetki in pdf gradivo) je brezplačno dostopen na spodnji povezavi in v spletni učilnici (za registrirane naročnike).

Video posneteki in pdf gradivo (klikni sliko)

Spletna učilnica (klikni sliko)

V tem mini spletnem tečaju je kratek uvod v NLP - nevro-lingivstično programiranje. Predstavljene so osnovne opredelitve NLP, principi uspešnosti, NLP komunikacijski model ter nevrologične ravni. Namenjen je vsem, ki se odločajo za NLP izobraževanje.

Delite to objavo na socialnih omrežjih.

O AVTORJU

Področja o katerih pišem (kliknite na ikono):

NLP

COACHING

RAZVOJ VODENJA

RAZISKOVANJE

ORGANIZACIJSKI RAZVOJ

DIGITALNI MARKETING

>