fbpx
(prepis zvočne datoteke posnetka)

Komunikacijski model

Tretja tema komunikacijski model: kako v NLP razumemo in razlagamo, kako se odzivamo na okolje; komunikacijski model je nastal na podlagi tega razumevanja in pa mogoče še par besed o zemljevidu sveta oziroma modelu sveta.

1. Kako se odzivamo na okolje

Kako se odzivamo na okolje oziroma bolj točno, kako se odzivamo drug na drugega v komunikaciji.

Na tej shemi imam predstavljeno, kaj se dogaja na eni in na drugi strani. Lahko bi rekli, da se dogajajo isti procesi. Naša komunikacija je lahko nek sprožilec za drugo stran, ki na drugi strani sproži nek notranji odziv in pa potem reakcijo v smislu zunanjega vedenja.

Notranji odziv lahko razdelimo na notranji proces. Lahko je to proces razmišljanja, notranjega dialoga in tako naprej in na notranje stanje, ki se generira na podlagi notranjih procesov in pa posledično potem tudi generiramo neko vedenje.

Da bi bila prva shema bolj razumljiva, bom en primer oziroma dva scenarija, kjer bom poskušal ponazoriti, kako lahko uporabimo ta model, da razumemo, kako poteka ta proces. Predvsem pa tisto, kar nas zanima, ali mi lahko kontroliramo ta stanja, procese in pa posledično interakcijo, ki jo imamo med seboj?

Začel bom s prvim scenarijem. Možakar, recimo, da mu je ime Miran. Ima težaven dan v službi. Poletje je, vroče je, klima ne deluje. Po službi se odpelje domov. Klima v avtu sicer deluje. Ko se pelje proti domu, se spomni, da se je s svojim sinom, 17 letnim Mihom, dogovoril, da bo Miha danes dopoldne oziroma dokler se oče ne vrne domov, pokosil travo.

No, ko se naš Miran pripelje do hiše, opazi, da trava ni pokošena…

Spletni tečaj + PDF gradivo

Celoten program (vsi posnetki in pdf gradivo) je brezplačno dostopen na spodnji povezavi in v spletni učilnici (za registrirane naročnike).

Video posneteki in pdf gradivo (klikni sliko)

Spletna učilnica (klikni sliko)

V tem mini spletnem tečaju je kratek uvod v NLP - nevro-lingivstično programiranje. Predstavljene so osnovne opredelitve NLP, principi uspešnosti, NLP komunikacijski model ter nevrologične ravni. Namenjen je vsem, ki se odločajo za NLP izobraževanje.

Delite to objavo na socialnih omrežjih.

O AVTORJU

Področja o katerih pišem (kliknite na ikono):

NLP

COACHING

RAZVOJ VODENJA

RAZISKOVANJE

ORGANIZACIJSKI RAZVOJ

DIGITALNI MARKETING

>

- 70% v predprodaji !  

KODA: PRED30

spletni tečaj

BESEDE, KI PREPRIČAJO