fbpx

Premagaj strah pred javnim nastopanjem in razvij veščine przentiranja

SPLETNI PRIROČNIK, PDF GRADIVO, MINI VIDEO TEČAJ

Učinkovit osebni slog prezentiranja in javnega nastopanja

Pri vsaki prezentaciji ali javnem nastopu si želimo, da imamo popolno pozornost publike, ki z zanimanjem sledi naši prezentaciji in se čustveno odziva na naš način prezentiranja.

Praktični izzivi pri izvedbi prezentacije ali javnega nastopa

Praktični izzivi pri izvedbi prezentacije ali javnega nastopanja so povezani z uporabo glasu, premikanjem telesa in splošnim vtisom, ki ga ustvari prezentator ali govorec. Celotna prezentacija lahko, kljub zanimivi vsebini,  izpade zelo dolgočasna zaradi neustreznega načina ali sloga prezentiranja.

Cilji pri razvijanju sloga

Pri razvijanju in uporabi osebnega sloga pri prezentiranju in javnem nastopanju sledimo naslednjim ciljem:

 • čustveno izražanje za pridobivanje pozornosti publike;
 • ustvarjanje interesa s spretno uporabo glasu in telesa in
 • prepričljivo prezentiranje z usklajenostjo vsebine in naše neverbalne in verbalne komunikacije.

Komunikacijski vzorci in vloge

Za doseganje zgoraj navedenih ciljev lahko uporabimo orodje – komunikacijske vzorce, ki jih je razvila Virginia Satir.

Virginia Satir je bila terapevtka, ki se je ukvarjala z družinsko terapijo. Pri svojem delu je ugotovila tipične vzorce odzivanja na stres in sicer vzorce skrivanja lastnih čustev z namenom, da nas drugi ne bi zavrnili ali prizadeli.

V smislu obvladovanja negativnih posledic stresa je prepoznala vzorce pomirjanja, obtoževanja, računanja in odmikanja. S temi vzorci se izogibamo nevarnosti odklonitve oziroma zavrnitve. Vzorci ki jih je prepoznala so povezani z neustreznim izražanja čustev in z nizko samopodobo. Svoje kliente je učila kako avtentično izražati svoja čustva in sicer tako, da je razvila komunikacijske igre ki so jih igrali družinski člani, da so se naučili ustrezno in avtentično izražati svoja čustva.

Zakaj se pri razvijanju osebnega sloga prezentiranja in javnega nastopanja uporabljajo komunikacijski vzorci in vloge, ki so nastali v terapevtskem kontekstu?

Pomembno je, da razumemo kako se odzivamo na stres, kako kontroliramo čustva in tudi kako lahko kontrolirano izražamo čustva. Na podlagi razumevanja neproduktivnih vlog lažje razumemo mehanizem kontroliranja in izražanja čustev. In ko praktično vadimo izražanje čustev v teh vlogah, lažje razvijemo svoj avtentični slog prezentiranja in javnega nastopanja.

V nadaljevanju bodo predstavljene značilnosti štirih neučinkovitih komunikacijskih vlog ali vzorcev in značilnosti ustrezne vloge ravnanja in izražanja čustev.


POMIRJEVALEC

Značilnosti pomirjevalca so, da skriva lastne potrebe. Pomirjevalec ugaja, se opravičuje in ne nasprotuje, vse z namenom, da ne bi razjezil drugo osebo. Če bi se pomirjevalec zaletel v vas, bi izjavil:

Prosim oprostite mi nerodno teslo sem.

Pomirjevalec želi s svojim vedenjem spodbuditi občutek krivde pri sogovorcu. Če bi to dosegel, bi ji druga sran mogoče prizanesla.

OBTOŽEVALEC

Značilnosti oboževalca so, da zanika potrebe sogovornikov in sicer tako, da išče napake in zahteva podreditev z namenom, da bi ga drugi prepoznali kot močnega. Če bi se obtoževalec zaletel v vas, bi izjavil:

Presneto, zadel sem vašo roko! Drugič pazite, da jo ne zadanem.

Oboževalec želi s svojim vedenjem v drugih spodbuditi strah, ki bi druge pripravil do tega, da bi ga ubogali in mu sledili.


RAZUMAR ALI RAČUNAR

Značilnosti razumarja so, da skriva svoja čustva in se izogiba bližine drugih. V svojem izražanju je zelo korekten in ne kaže svojih čustev z namenom zastraševanja drugih. Če bi se razumar zaletel v vas, bi izjavil:

Želim se vam opravičiti. Ko sem šel mimo vas, sem naredil napako, zadel sem v vašo roko. Če sem vam povzročil škodo, se obrnite na mojega odvetnika.

Razumar želi v drugih spodbuditi čustvo zavisti z namenom da bi se mu pridružili v njegovem vedenju.


ODVRAČALEC POZORNOSTI ALI ODMAKNJENEC

Značilnosti odvračalca pozornosti so te, da so vse njegove potrebe prezrte, ne odziva se na tukaj in zdaj. Deluje kot, da želi zbežati in dejansko prezre grožnjo, ki se mu dogaja. Če bi se odvračalec pozornosti zaletel v vas, bi izjavil:

Glej glej, nekdo nori. Zaletel se je vame.

Odvračalec pozornosti s svojim vedenjem v drugih spodbuja željo po zabavi z namenom, da bi ga drugi lažje prenašali.


OZEMLJEVALEC

Značilnosti ozemljevalca so naslednje.

 • Skladnost besed, obrazne mimike in drže telesa.
 • Občutek svobode, brez občutka ogroženosti.
 • Sposoben je vzpostaviti dober stik in graditi odnose.
 • Opraviči se za svoje vedenje in ne za svoj obstoj.
 • Ponuja nove možnosti.
 • Pogosto izraža občutke in se giblje v prostoru.

Če bi se ozemljevalec zaletel v vas, bi izjavil:

Zadel sem vas s komolcem. Oprostite. Ste morda poškodovani?
 Ozemljevalec ima to sposobnost, da lahko zavestno vstopa in kontrolira druge vloge oziroma izražanje lastnih čustev.


Vaje za razvijanje lastnega sloga prezentiranja in javnega nastopanja

Kako lahko predstavljanje vloge in vzorce uporabimo za razvijanje lastnega sloga prezentiranja?

Prepoznavanje vzorcev

Prvi pristop je lahko prepoznavanje vzorcev pri drugih ljudeh. Opazujemo vzorce pri ljudeh, ki jih ne maramo ali pa pri ljudeh, ki jih maramo oziroma pri naših vzorniki ki jih želimo oponašati. Sami lahko vzorce in vloge vadimo tako, da (posamično) zavzamemo pet drž, ki so bile predstavljene in v teh državah vztrajamo približno 60 sekund in opazujemo kako se naše počutje začne spreminjati skladno s temi držami.

Igra vlog v skupini

Drugi način uporabe teh vzorcev za razvijanje lastnega sloga je igranje vlog v skupinah. V manjših skupinah igramo vloge tako, da zavzememo drže posamičnih vlog in jih igramo ter pretiravamo z uporabo teh vlog. Največkrat igramo družinske razprave med člani družine. Ni nujno, da so to prepiri. Enostavno samo izrazimo značilnosti in vedenja teh vlog in dinamika se kar sama razvija.

Vadba pred ogledalom

Tretji način uporabe teh vzorcev za razvijanje osebnega sloga je vadba čustvenega izražanja pred ogledalom. Vsako vlogo lahko igramo pred ogledalom in pretiravamo z namenom, da podoživimo in se zavestno naučimo preklapljanja med različnim čustvenim izraženjem.

Ko igramo igre na delavnicah, zna biti zelo zabavno. Zelo hitro spoznamo, da spremenjen način komuniciranja privede do drugačnega rezultata. Z drugimi besedami, način komuniciranja je povezan z odzivanjem sogovornikov.


Prepričljiv slog prezentiranja in javnega nastopanja

Zdaj bomo lažje razvili svoj slog ker:

 • se lažje čustveno izražamo s preklapljanjem različnih vlog;
 • lažje ustvarimo interes pri publiki, ker se zavedamo učinka naše komunikacije na odzivanja publike in
 • prepričljivo prezentiramo, ker krepimo učinek neverbalne in verbalne komunikacije na publiko.

Premagaj strah pred javnim nastopanjem in razvij veščine przentiranja

SPLETNI PRIROČNIK, PDF GRADIVO, MINI VIDEO TEČAJ

Spoznajte tri največje strahove javnega nastopanja in tri orodja za razvoj veščin samozavestnega in prepričljivega prezentiranja in javnega nastopanja.

Program ponuja orodja za samozavestno in prepričljivo prezentiranje in javno nastopanje pred različnimi skupinami. Spoznali boste kako načrtovati vsebine, kako razviti lastni slog prezentiranja in kako čustveno vplivati na publiko. Glavni cilj je, da pripravite in izvedete odlično prezentacijo ali javni nastop in navdušite svojo publiko.

Delite to objavo na socialnih omrežjih.

O AVTORJU

Področja o katerih pišem (kliknite na ikono):

NLP

COACHING

RAZVOJ VODENJA

RAZISKOVANJE

ORGANIZACIJSKI RAZVOJ

DIGITALNI MARKETING

>

- 70% v predprodaji !  

KODA: PRED30

spletni tečaj

BESEDE, KI PREPRIČAJO