fbpx

Premagaj strah pred javnim nastopanjem in razvij veščine przentiranja

SPLETNI PRIROČNIK, PDF GRADIVO, MINI VIDEO TEČAJ

Struktura zgodb, ki imajo hipnotični vpliv na publiko

Predstavljajte si, da imate hipno odlični vpliv na publiko. Kaj je hipnotični vpliv ali trans? Govorimo o globoki osredotočenosti ali popolnem fokusu na nekaj. Gre za situacijo, ko je publika popolnoma osredotočena na vsebino, ki jo prezentiramo. Največkrat se to dogaja takrat kadar poslušamo zgodbe.


Praktični izzivi pri motiviranju publike

Praktični izziv pri prezentiranju in javnem nastopanju so lahko nezaupljiva publika, kredibilnost govorca in motivacija publike. Z nezaupljivo publiko se lahko srečamo takrat, ko prvič nastopamo pred neznano publiko, ko je publika neznana nam in tudi mi nismo znani publiki. Drugi izziv, kredibilnost govorca, je povezan s prvim izzivom. Publika, ki ne pozna govorca, mu tudi ne pripisuje neke pomembnosti. Tretji izziv pa je lahko tudi motivacija publike, ki ni motivirana za poslušanje teme, ki jo želimo prezentirati.


Cilji pri razvijanju zaupanja

Cilji, ki jim sledimo pri razvijanju zaupanja so.

  • Ustvariti čustveno povezanost s publiko. Ko bom predstavil vsebino bomo videli da gre v bistvu za proces identifikacije.
  • Ustvariti avtoriteto. Predstavil bom dva elementa, ki sta zelo pomembna za avtoriteto govorca.
  • Čustveno vplivati na publiko. Kako z zgodbami čustveno vplivati na publiko, ki ji prezentiramo.


Zgodbe

Glavno orodje za razvijanje zaupanja so zgodbe in mehanizem zaupanja med prezentatorjem ali govorcem in publiko. Moč vplivanja se ne skriva v tem KAJ povemo, ampak KAKO to povemo in KDO SMO mi. Povedati ustrezno zgodbo pomeni navdušiti poslušalce, da sami pridejo do istega zaključka kot vi in da sami zase odločijo ali vam bodo verjeli in storili to, kar želite, da storijo. To, kar nas zanima je mehanizem kako lahko pripovedovanje zgodbe ustvari zaupanje in čustveno vez med govorcem in publiko. Prvi kriterij oziroma vprašanje, preden vam dopustijo, da vplivate na njih je:

Ali ti lahko zaupam?


Zaupanje

Poslušalci najprej želijo odgovore na vprašanji:

KDO SI TI?
ZAKAJ SI TU?

Preden želite vplivati na druge, morate najprej zgraditi zaupanje, da bi lahko delili svoje sporočilo. Njihovo zaupanje v KDO STE postane povezava ali most za vaše sporočilo. Pripovedovanje zgodb je »pull strategy« - strategija, ki povleče publiko v zgodbo. Zaupanje nastane takrat, ko se publika identificira z govorcem. Identifikacijo najlaže dosežemo s tem, da povemo zgodbo s katero se lahko publika identificira. Govorimo lahko o čemer koli. Važno je, da je tema takšna, da se lahko publika z njo identificira. S pripovedovanjem zgodb v svoji prezentaciji ali javnem nastopu lahko zgradimo zelo močno čustveno vez med govorcem in publiko.


Šest vrst zgodb za vplivanje

Predstavljenih bo šest tem na katerih lahko zgradimo zgodbe.

KDO SEM

To je prva priložnost, da govorec, s tem, ko pove nekaj o sebi, začne proces identifikacije in čustvenega povezovanja s publiko. Najbolj enostavno je, da v tej zgodbi predstavimo svoje življenjske in delovne izkušnje, ki so skupne nam in publiki. Govorec najlažje ustvari avtoriteto, če izkaže sočustvovanje s publiko, torej, da razume probleme, ki jih ima publika. Drugi element ustvarjanja avtoritete je demonstracija znanja in kompetentnosti. To ne pomeni, da pretiravamo v pripovedovanju svojih dosežkov in izkušenj ampak, da povemo tiste izkušnje in dosežke za katere vemo, da jih tudi publika želi doseči.

ZAKAJ SEM TU

V okviru te teme lahko predstavimo neko zgodbo, ki je povezana z aktivnostjo ali vsebino, ki jo želimo predstaviti publiki.

VIZIJA

Tema o skupni viziji je lahko zelo močno motivacijsko orodje s katerim pritegnemo publiko, da nas posluša do konca.

UČENJE

Vsaka zgodba, ki ponazarja proces učenja oziroma izkušenj, iz katerih smo se veliko naučili, je lahko zelo primerno orodje za motiviranje.

VREDNOTE V AKCIJI

Ni nujno, da o vrednotah govorimo neposredno. Lahko jih zapakirano v zgodbo in opišemo neko situacijo oziroma primer, ko smo sami ali kot skupina demonstrirali neko vrednoto, ki jo želimo promovirati v okviru svoje prezentacije.

VEM KAJ MISLITE

V okviru te teme govorec vnaprej skozi zgodbo odgovori na vprašanja,  ki se lahko pojavijo pri publiki. Največkrat gre za to, da vnaprej odgovorimo na morebitne dvome, ki bi jih lahko imela publika glede vsebine, ki jo želimo prezentirati.


Vaje za razumevanje in razvijanje zaupanja

Da bi bolje razumeli proces zaupanja, predlagam naslednje vaje.

Vzorniki

Kdo so vaši vzorniki? Zakaj? Zakaj jim zaupate, kaj so njihove lastnosti, dejanja, vedenja na podlagi katerih so nam všeč. Zakaj smo jim zaradi tega pripravljeni slediti?

Vrednote

Kaj vam je pomembno? Kdaj ste zelo veseli in kdaj zelo jezni? Proces zaupanja najlažje nastane takrat kadar imamo skupne vrednote. Ko se vsi identificiramo z nekimi skupnimi vrednotami, se doživljamo podobni drug drugemu in tudi lažje zaupamo in se odpremo za vplivanje drug drugemu.

Zgodbe

Katere zgodbe so imele največji vpliv na vas? Ali se spomnite kakšne zgodbe, ki ste jo kje slišali, mogoče prebrali v kakšnem življenjepisu ali bili prisotni pri kakšni izpovedi koga? Zakaj ste si zapomnili točno to zgodbo?

Kdo smo, povedo zgodbe, ki jih pripovedujemo sam sebi in drugim.


Pripovedovanje zgodb za razvijanje zaupanja

Zdaj bomo lažje pripravili zgodbo ker:

  • razumemo pomen čustvene povezanosti oziroma identifikacije med govorca in publiko;
  • znamo ustvariti avtoriteto in
  • razumemo mehanizem čustvenega vplivanja na publiko.

Premagaj strah pred javnim nastopanjem in razvij veščine przentiranja

SPLETNI PRIROČNIK, PDF GRADIVO, MINI VIDEO TEČAJ

Spoznajte tri največje strahove javnega nastopanja in tri orodja za razvoj veščin samozavestnega in prepričljivega prezentiranja in javnega nastopanja.

Program ponuja orodja za samozavestno in prepričljivo prezentiranje in javno nastopanje pred različnimi skupinami. Spoznali boste kako načrtovati vsebine, kako razviti lastni slog prezentiranja in kako čustveno vplivati na publiko. Glavni cilj je, da pripravite in izvedete odlično prezentacijo ali javni nastop in navdušite svojo publiko.

Delite to objavo na socialnih omrežjih.

O AVTORJU

Področja o katerih pišem (kliknite na ikono):

NLP

COACHING

RAZVOJ VODENJA

RAZISKOVANJE

ORGANIZACIJSKI RAZVOJ

DIGITALNI MARKETING

>

- 70% v predprodaji !  

KODA: PRED30

spletni tečaj

BESEDE, KI PREPRIČAJO